Mattheus Passion 2020
arrow_drop_up arrow_drop_downJ.S. Bach: Mattheus Passion - Het Voice Company Koor 

J.S. Bach: Mattheus Passion - Het Voice Company Koor 

(tevens gedegen voorbereiding op EO's "Mattheus a/d Maas")

Ruim 30 jaar geleden bedacht onze dirigent Robert Bakker voor het eerst in Nederland een verkorte versie van de Mattheus Passion. Gezien de normale lengte van zo'n drie uur achtte hij de lange uitvoering minder geschikt voor jongeren, mensen die voor het eerst met het stuk willen kennismaken, zieken, mensen die niet zo lang meer kunnen zitten, enz. Bovendien wilde hij met zijn Voice Company Koor niet concurrerend zijn voor al die andere respectabele koren in Nederland die jaarlijks de volledige versie uitvoeren.

Om een kortere versie van ca. anderhalf uur te maken, selecteerde hij een rijk palet van koorwerken en koralen. Net zoals bij de uitvoeringen in Bach's tijd kan het publiek de koralen (in het Duits) meezingen. De meewerkende solisten zingen in deze versie ieder twee aria's. En voor de evangelistenpartij zet hij een professioneel acteur in die precies op de juiste plekken de voorgeschreven teksten voorleest. In het Nederlands. Zo is het publiek maximaal betrokken bij het verhaal en begrijpt veel beter de bijbehorende muziek. Deze toegankelijke versie wordt dan ook altijd zeer goed ontvangen door het publiek met veel complimenten als gevolg. Het project "Mattheus aan de Maas" lijkt qua opzet heel veel op de reeds lang bestaande Voice Company versie.

Voor de uitvoeringspraktijk wil Robert zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. Dat betekent dat hij gebruik maakt van twee koren die, net als in Bach's tijd, tegenover elkaar worden opgesteld. Het publiek krijgt hierdoor een heel speciale klankervaring die je elders nooit hoort. Wat betreft de uitvoeringstempi blijft Robert, zelf Barok-specialist, zo dicht mogelijk bij het tempo-uitgangspunt uit die tijd: Dat was namelijk de menselijke hartslag. Verder baseert hij zijn interpretatie zoveel mogelijk op adviezen die hij heeft gekregen van Bach-specialist Jos van Veldhoven.


Als je actief als zanger(es) mee wilt doen aan ons aanstaande Mattheus-project, dan is het volgende van belang. Openingsrepetitie op verschillende locaties: Maandagavond 6 januari vanaf 20.00u in de Adelbertuskerk-Haarlem, dinsdagavond 7 januari vanaf 19.45u in De Hanzeborg-Lelystad en woensdagavond 8 januari vanaf 20.00u in De Pol-Nijkerk. Daarna volgen nog 11 repetities en 1 zelfstudieweek; totaal beslaat het zangproject dus 12 koorrepetities. Alle repetities kun je ook online terugkijken of thuis online volgen zonder de repetitielocatie te bezoeken. Ideaal tijdens vakantie, ziekte, o.i.d.

Het project wordt passend afgesloten met drie sfeervolle concerten waaraan je kunt meedoen. Deze zijn op zaterdagavond 28 maart in Lelystad, zondagmiddag 29 maart in Haarlem en zaterdagmiddag 4 april in Nijkerk.

Inhoudelijk leidt dit project tevens volledig op voor deelname aan "Mattheus aan de Maas". (dit is een soortgelijk project van de EO met TV-opnames op zaterdag 21 maart in Ahoy-Rotterdam)


Om in het bezit te komen van de bladmuziek kun je tijdens een repetitie met korting het officiële boek aanschaffen. (Peters-uitgave) Ook kun je je eigen boek gebruiken. Alle koorwerken en koralen die worden gebruikt voor het project "Mattheus aan de Maas" worden grondig bij het Voice Company Mattheus-project gestudeerd. Een gedegen voorbereiding dus op dit boeiende TV-avontuur.


Het complete repetitie-overzicht met onderaan de lokatiegegevens vind je op de pagina REPETITIETIJDEN van onze koorwebsite. Voor dit kerst-zangproject wordt een bijdrage gevraagd van 100 euro. Hiervoor krijg je 12 repetities aangeboden. Deze kun je thuis geheel online volgen of bij onze zangkoren in Haarlem, Lelystad of Nijkerk. Je kunt je op de eerste repetitieavond bij de intake aanmelden en ter plekke de bijdrage voldoen; als je liever in 3 keer wilt betalen, is dat natuurlijk mogelijk.

Voor wie uitsluitend online wil meedoen met het Mattheus-project:

Hoe kun je deze stukken leren zingen?

Klik hieronder op de aanmeldknop waarmee je je deelname kunt regelen. Aansluitend krijg je het startpakket voor dit project met daarin de uitleg hoe repetities te volgen, de digitale bladmuziek en handige studiehulpjes. Voor de bijdrage van 100 euro krijg je toegang tot de 12 online repetities en als bonus kun je desgewenst ook fysieke repetities in Haarlem, Lelystad en/of Nijkerk bezoeken. Klik nu hieronder op de oranje aanmeldknop.

Online-deelnemers van eerdere zangprojecten hebben zeer goede ervaringen met dit unieke concept

De volgende fase bestaat uit 12 wekelijkse koorrepetities die van januari tot begin april worden georganiseerd. Natuurlijk zijn al deze repetities (of een deel daarvan) persoonlijk te bezoeken. Maar de afstand tot een repetitielocatie kan een belemmering zijn. Daarom kan elke repetitie ook online gevolgd worden; vanaf elke locatie (zelfs vanuit het buitenland) en op elk gewenst tijdstip. Het enige wat nodig is, is een smartphone, tablet of computer en een WiFi-verbinding. Op deze manier ben je “live” bij een echte repetitie, samen met een echt zangkoor en een dirigent/pianist. Hiermee is al jarenlang ervaring opgedaan. Het effect is precies hetzelfde als het in persoon bezoeken van de repetities. Online-deelnemers van eerdere zangprojecten hebben zeer goede ervaringen met dit unieke concept. Bekijk bijvoorbeeld eens deze reactie van koorzangeres Toos. 

Wat je kunt verwachten bij Het Voice Company Koor:

  • Geen lidmaatschap nodig; deelname per project
  • Ook ideaal voor beginners
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Plezier en vrijheid staan altijd voorop
  • Ook online repeteren mogelijk (gewoon vanuit huis, op vakantie, in het buitenland, enz.)
  • Het meest uiteenlopende repertoire: Van klassiek tot populair (van Mattheus Passion tot Queen)
  • Onze dirigent Robert Bakker (35+ jaar internationale ervaring, ontspannen, energiek, motiverend en altijd inspirerend)
  • Geen verplichte stemtest; iedereen kan meedoen

Al met al wordt het een schitterende winter met veel aangrijpende muziek.

De muzikale leiding van dit zangproject is in handen van koordirigent Robert Bakker

Met zijn ervaring van bijna 40 jaar, zijn enthousiasme en tomeloze energie is hij de uitgelezen persoon om de composities tot een prachtig klankresultaat te brengen. Op een positieve manier helpt hij je de partijen te leren en deze correct te zingen samen met de andere stemgroepen. Hij ondersteunt je, spreekt moed in als het moet en zal je altijd op een opbouwende manier benaderen. Zo houd je plezier in het zingen en haal je het maximale uit dit project.

Hoe kun je nu al beginnen?

Na het invullen van naam en enkele gegevens wordt gevraagd om een bijdrage van honderd euro; hiermee worden alle onkosten voor dit zangproject gedekt, krijg je toegang tot het startpakket, alle online repetities en alle fysieke repetities + deelname tot de concerten in Haarlem, Lelystad of Nijkerk.